21 януари 2009

Бабин ден

На 21 януари се празнува Бабин ден. На този ден българите отдавна почитат своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ.
Рано сутринта на Бабин ден жените, коитоимат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръце. При миенето бабата хвърля водата нагоре (колкото са капките толкова да е здравето), подскача нагоре за да са пъргави децата. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея монета. Бабата връзва на детето бял и червен конец и паричка, дарява детето с чорапки и риза. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп.Бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: погача, печена кокошка, баница, шише вино. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и започва веселието.
Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
Днес този ден е повод за благодрност към лекарите и медицинските сестри, които помагат за идването на бял свят на децата, и се нарича и Ден на родилната помощ, който се отбелязва от 1951 г. официално.

Честит професионален празник на медицинския персонал на ОДЗ № 10"Приказка"- Величка Колева, Лиляна Вълкова, Даниела Томова, Марийка Михайлова, Маргаритка Илиева!

Няма коментари:

Публикуване на коментар