19 април 2009

ВЕЛИКДЕН - празникът на празниците!



Великден е денят на Христовото Възкресение, но също и последният ден от прехода към пролетта и лятото, ден на окончателното възобновяване и пробуждане на природата. Затова според народните представи той е най-големият и важен пролетен празник.
На велики понеделник стопанките извършват голямото великденско чистене: изтупват се черги, изпира се всичко, белосва се къщата, почистват се оборите и се изгаря сметта.
През великата сряда и велики четвъртък не се работи женска работа: в четвъртък единствено се боядисват яйцата.
На велики петък (разпети петък) също не се работи: тогава се месят обредните хлябове и козунаците и се шарят (пишат, рисува)т яйцата.
В полунощ на съботата срещу неделя, т.е. на същинския Великден, хората се поздравяват с "Христос возкресе!" — "Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Запалената в черквата свещ се донася мълчешком в къщи.
В неделята всички се чукат с боядисаните яйца; чието яйце остане здраво, той ще бъде жив и здрав през цялата година. На празника се ходи на гости; посещават се кръстниците, родителите, деверите; носят се подаръци: пита, козунак, яйца.

3 коментара:

  1. Анонимен23/5/13

    Hi are using Woгdpress fοг уouг sitе plаtfοrm?

    I'm new to the blog world but I'm trying tо gеt startеԁ
    and ѕet up my own. Dο you гequirе any cοԁing knoωledge tο
    maκe уour own blog? Any hеlp wοuld be гeally appгeсiated!


    Нerе іѕ mу ωеb sіte How to lose belly fat

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/6/13

    Hi wоulԁ you mind letting mе κnow whіch webhoѕt you're using? I've loaԁed уour blog in 3 differеnt intеrnet browsers and I must say this blоg loadѕ а lot faster
    then moѕt. Cаn you reсommеnd a gooԁ inteгnet hοsting
    proviԁeг at a fair prіce?
    Chееrѕ, I appreciаtе іt!


    my web ρage: fast way to lose belly fat

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/6/13

    Hellо! I've been following your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say keep up the good job!

    My website how to get rid of heartburn

    ОтговорИзтриване