16 февруари 2018

„Храненето – път към здравето“


Нова забавна игра провокира децата от детската градина. Не се сърди, човече, ако си яло вредни храни - върни се назад! А ако предпочиташ местни, сезонни плодове, зеленчуци или мляко - премини напред!
Играта създадохме като продължение на дейностите по проект "Да се храним разумно". И не само...
За да формираме у децата за навици за правилно хранене – да ядат всичко, да дъвчат бавно, в спокойна среда, да уважават храната и да ценят труда на хората, които я приготвят, да не изхвърлят храна и т.н. продължаваме да работим под мотото „Храненето – път към здравето“ и осъществяваме системни дейности.
В тази връзка проучваме хранителните вкусове към определени храни от менюто, които не се приемат от децата. Идеята ни е с допълнителни образователни дейности и с активното детско участие да повишим интереса и желанието за консумация на проучваните храни. В обследването поетапно включваме тези продукти, които по наши дългогодишни наблюдения, приготвени в някои комбинации масово се изхвърлят, а именно – жито, зелен боб, спанак, тиква и др.
Работата и ежедневните ни наблюдения показват, че децата често отказват да изядат храната си, защото не им харесва външният й вид или досега не са опитвали това. За да ги стимулираме да опитват създадохме кътове за оценка - там децата залепят стикери с усмивки, ако ястието им е харесало или с намръщени лица, ако не им допада вкуса. Така установихме, че част от продуктите се изяждат, приготвени по точно определена рецепта. Например децата предпочитат ашурето да е приготвено с вода, вместо с мляко; спанакът - на супа, а не на мусака, а рибата, зеленчуците и соса се изяждат, ако са сервирани поотделно.
Нашето желание и стремеж е постепенно да променяме отношението на децата към храната и същевременно да не допускаме нейното изхвърляне, защото не я познават или не я харесват на външен вид.

#WeEatResponsibly#BulgarianBlueFlagMovement

Няма коментари:

Публикуване на коментар